Проект «Великодня писанка»

Мудрі люди кажуть: "У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки". Кожна писанка - це ніби маленький світ. Тут і небо із зорями, і вода з рибами, і дерево життя з оленями й птахами, і засіяне поле, і трибанні церкви - усе це вималюване у певному порядку для того, аби підтримати лад та рівновагу у нашому світі.

У квітні в Макарівському НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів – природничо-математичний ліцей» розпочався проект «Великодня писанка».

Писанкарство – один із найдавніших видів декоративно-прикладного мистецтва, в яких яскраво відобразились усі сторони життя

народу – історія, ужитковість, звичаї, вірування, естетичні уявлення, поетичне бачення, мрії про довершеність життя. У цих видах народного

мистецтва поєдналися висока декоративність та глибокий символічний зміст.

В Україні писанки виконують обрядову, декоративну та інші функції. Обрядова функція пов'язана зі святкуванням різних свят, відображена у звичаях та традиціях.

Так учні 5-11 класів протягом тижня виготовляли пасхальні яйця в різноманітних техніках: мальованки, крапанки декоровані бісером, в техніці декупажі, випалюванням, стрічками, мереживом. Кожна писанка вийшла неповторною!

Під час великоднього проекту діти дізнались про історію писанки, чим вона відрізняється від крашанки, дряпанки, крапанки. А також ознайомились із технікою виконання цього виробу.

Метою проекту було розширення знань учнів про народні промисли України, зокрема писанкарство, а також розвиток творчих здібностей, вміння працювати з додатковими джерелами інформації, практичних навичок оздоблення писанок унетрадиційних технологіях.

Макети традиційних писанок різних регіонів України було виставлено в експозиції у шкільному вестибюлі.

Основною ідеєю творчого проекту є не тільки відродження давніх традицій розпису писанок, а й пошук нових креативних ідей щодо створення виробів, оздоблених різними видами декоративно-прикладного мистецтва.

Дуже приємно, що наше молоде покоління цікавлять українські традиції. І чим більше ми про них знаємо і вміємо це правильно робити, тим ми маємо право бути гідними українцями і бути достойними цієї справи.

/Files/images/2018-2019/semestr/velikden/12.jpg /Files/images/2018-2019/semestr/velikden/11.jpg
/Files/images/2018-2019/semestr/velikden/13.jpg /Files/images/2018-2019/semestr/velikden/14.jpg
/Files/images/2018-2019/semestr/velikden/15.jpg /Files/images/2018-2019/semestr/velikden/16.jpg
/Files/images/2018-2019/semestr/velikden/17.jpg /Files/images/2018-2019/semestr/velikden/18.jpg
Кiлькiсть переглядiв: 0