Незабутня зустріч

/Files/images/2018-2019/semestr/0-02-05-42d3e121b6301d4a1c441267e0ed461ea09bfbae4ea8e0d47c1d7ca03df37dc2_683584fd.jpg

Вже неодноразово до нашого ліцею я запрошую Володимира Костянтиновича Хоменка на зустрічі, які дуже подобаються учням, де вживу можна спілкуватися і почути авторську пісню.

Володимир Хоменко в 1974 році закінчив Макарівську середню школу і вступив до Київського університету на історичний факультет, який закінчив у 1979 році і повністю присвячує себе педагогічній роботі, працюючи вчителем історії в нашій школі. Але музика була з ним завжди. Створюючи свої пісні він закликав пишатись своєю батьківщиною і робити все, щоб вона була кращою, не стояти осторонь, а вболівати за її майбутнє.

Він 37 років життя віддав дітям, які з захоплення згадують його уроки. Скільки його пісень було виконано разом! Зараз душу і серце Володимира Хоменка захопила повністю музика. Вже 4 диски пісень побачили світ. Його пісні звучать у виконанні Павла Склярова, Олега Хоменка, Олени Іванової (рок-музакант). А композитор зі світовим ім’ям, Віктор Іванович Степурко, на його слова пише твори.

Володимир Костянтинович зі своїми товаришами-однодумцями виступав з концертами на передовій перед воїнами АТО, виконуючи свої пісні.

Учні 7-х класів на уроці музичного мистецтва (учитель Вітковська А.М.) вивчають тему «Поети, що співають свої вірші». Що це за культурне явище? Воно виникло в середині ХХ століття – авторська пісня, що має давні і глибокі корені. Її творцями стали «поети, які співають», автори віршів та музики, котрі виконували свої пісні під акомпанемент гітари. Серед них – як професійні поети, так і просто талановиті, творчі особистості. Найвідомішими виконавцями авторської пісні є: Єдвард Стахура (Польща), Вольф Бірман (Німеччина), Жорж Брассен (Франція), Боб Ділан (США), Булат Окуджава, Володимир Висоцький (Росія), Марія Бурмака, Єдуард Драч (Україна). Спочатку ці пісні звучали в дружніх компаніях, туристичних походах, геологічних та археологічних експедиціях, створюючи неповторну і довірливу атмосферу. Поширенню бардівської пісні сприяли концерти, фестивалі, аудіопрограми, та публікації в журналах. І, звичайно, клуби самодіяльної пісні, які єднали любителів цього жанру.

Вивчивши весь цей матеріал, прослухавши твори відомих бардів в записах на дисках, учні із задоволенням слухали твори у виконанні Володимира Хоменка. На зустрічі лунали його пісні «Просто Макарів», «Майже готово…», «Ти остання», «Недосконалі», «Подруга», «Благаєм, Боже», «Мила земля». Як приємно дивитись на своїх учнів, коли вони так уважно слухають, так реагують, відчувають, захоплюються, вболівають, розуміють! Учні бурхливими оплесками зустрічали кожну пісню, а по завершенню виступу подарували квіти нашому гостю.

В нашому Макарові також в цьому жанрі працюють Анатолій Дем’янчук, Володимир Мацебок, Олег Хоменко, а також працював покійний Олександр Іващенко...

Авторська пісня спонукає до серйозних роздумів про життя. У них автори висловлюють свої міркування і життєву позицію, пропонують відповіді на вічні питання.

/Files/images/2018-2019/semestr/0-02-05-2babbd08221c004bec567307534c27b252b1d82f6d98ca2f36b5d40aaa02f423_6feaf856.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 0