Тиждень музики

Як приємно бачити результати своєї роботи… Вчителі нашого ліцею своєю працею, своїм душевним теплом, знаннями виховують наше молоде покоління бути гідними продовжувачами українського роду.

Нещодавно в Макарівському НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. природничо-математичний ліцей» пройшов тиждень музики. Заздалегідь учні були попереджені, що відбудеться конкурс на краще виконання української народної пісні. Конкурс проходив між учнями 2-7 класів.

Також у 7 класах на уроці музичного мистецтва відбувся урок пам’яті «З присвятою замордованих голодом». Мета якого навчити сприймати чужу біду та біль як свій власний, почуття стурбованості долею невинних жертв тоталітарного режиму. Звучали твори композиторів: Й.С. Бах «Престо із І симфонії», Альбіноні Томассо «Адажіо», В.А. Моцарт «Реквієм» (Лакримоза).

В 4 класах відбувся конкурс «Відгадай мелодію».

В 3 класах з елементами міжпредметних зв’язків «Україна-пісенна, а я її малюю».

Учні, які відвідують хоровий гурток, обговорили статтю «Слухаємо Моцарта і … оздоровлюємось» опубліковану в «Макарівських вістях», прослухали рекомендовані твори.

Також учні 7-А класу разом з учнями Макарівської дитячої школи мистецтв підготували музично-літературну композицію «Українська пісня – це бездонна душа українського народу».

Українська пісня… Вона є однією із святинь нашого народу, його найціннішим духовним скарбом, гордістю і красою, геніальною поетичною біографією, споконвічний символ України.

Пісня – це свідок, але не німий споглядач історії, а промовистий душевний свідок. Пісня для народу була і є необхідною потребою його життя. У ній виливалася надія на краще майбуття.

У піснях постає велична природа України, якою зачаровані люди протягом багатьох віків. Просторі степи, широкі ріки, краса садів, гаїв, лісів, бурхлива історія народу – великомученика, політичні події та боротьба за свою віру – все це в народній скарбниці пісенної творчості.

Українські народні пісні щирі і різноманітні: ніжні колискові й наспівні ліричні, замислені кобзарські думи, дотепні жартівливі, мужні козацькі пісні, пісні-марші та запальні пісні-танці.

З давніх-давен українська народна пісня дбайливо, як найдорожча реліквія, передавалася від покоління до покоління. Михайло Стельмах писав, що пісня супроводжує українця від колиски до могили, бо не було значної події в житті народу, нема ніякого людського почуття, яке б не озвалося в українській пісні чи ніжністю струни чи рокотанням грому.

Плине час. Народжуються і вмирають люди, гине у вогні часу матеріальної культури. Але вічними й незнищенними залишаються духовні цінності, серед яких – пісня. Сучасні українці не втратили любові до народної пісні, вона живе в кожному домі.

Пісня згуртовує людей, очищає їх душі, робить життя більш осмисленим, радісним і красивим. Наша пісня буде жити вічно.

Г. Тютюнник «Пісня – це коли душа співає»

А пісня – це душа.

З усіх потреб потреба.

Лиш пісня в серці ширить межі неба.

На крилах сонце сяйво їй лиша.

Чим глибша пісня, тим ясніш душа. (І. Драч)

Андрій Малишко «Без пісні нема духовного життя народу. Вона народжується від невловимого поруху людської душі. Ідучи в похід він бере зброю, хліб і пісню. Зброю – для бою, хліб – для тіла, пісню - як душу народу.

О. Толстой (рос. письменник) «Ніякий інший народ не виявляє себе в піснях так яскраво і гірко, як народ український».

Перша в світі пісня, яка пролунала в космосі була українською. 12 серпня 1962 р. перший український космонавт Павло Попович на прохання конструктора Сергія Корольова заспівав українську народну пісню «Дивлюсь я на небо, та й думку гадаю»

Етнографами пораховано близько 200 тисяч українських народних пісень. Ні одна нація за всю історію не має такої кількості пісень.

В ЮНЕСКО зібрана фонотека народних пісень світу. У фонді України знаходиться 15,5 тис. пісень. На другому місці Італія – 6 тис. пісень.

Потім відбулось нагородження кращих виконавців української народної пісні:

  1. Марія Фоміна 2 А клас. «Ой єсть в лісі калина»
  2. Ансамбль учнів 3Б та 3В класів. Укр. нар. пісня «Грицю, грицю, до роботи»
  3. Євгенія Демченко 4 Д. «Горе долом ходжу»
  4. Учні 4 В класу Укр. нар. пісня «Їхав козак за Дунай».
  5. Тіна Чихун «Веснянка» 5 В клас.
  6. Вероніка Марченко 7 Б кл. «Ой, летіла зозуленька»

Українську пісню слухали не тільки у вокальному виконанні. Учні Макарівської дитячої школи мистецтв представили українську пісню в інструментальному виконанні :

  1. Вікторія Карпенко 3кл. цимбал «Горлиця»
  2. Юлія Висоцька 4 кл. цимбал «Їхав козак на війноньку»
  3. Даніїл Карпець 2 кл. гітара «Ой, джигуне, джигуне»
  4. Павло Писаренко 6 кл. гітара «Ой, чий то кінь стоїть?»
  5. Назар Єфремов 3 кл. баян. Укр. нар. пісні «Ой, лопнув обруч», «Взяв би я бандуру»

Необхідно усім нам, українцям, берегти перлину народної творчості, збагачуючи й примножуючи славу найпісеннішої нації світу.

Розсипати заквітчані перлами-самоцвітами творчої мистецької душі народу звуки по просторах рідної землі. Бо тільки з піснею можна сміливо дивитися в загадкові очі майбутнього.

Народ живе доти, доки живе його Слово й Пісня. Пишаймося піснями свого народу, шануймо, оберігаймо їх і свою національну гідність!

Одне з найкращих наших досягнень – це участь в ІІІ Всеукраїнському фестивалі-конкурсі мистецтв «СяйвоПервоЦвіт» Аріадни Чорної. В номінації українська естрадна пісня вона отримала І місце. В цьому заслуга не тільки нас вчителів, але і мами Інни Степанівни Чорної, яка допомагає в становленні особистості своєї доньки. Тільки в взаємодії з батьками, які підтримують своїх дітей можна досягти таких успіхів.

Це ще раз підтверджує, що у нас, в Макарівському районі, в нашому ліцеї, є талановиті діти, які продовжують пісенні традиції нашого народу. Прославлять нашу Україну своїми талантами!

/Files/images/1-1/2017-2018/muzika-tijden/1.jpg /Files/images/1-1/2017-2018/muzika-tijden/2.jpg /Files/images/1-1/2017-2018/muzika-tijden/P1011280.JPG
/Files/images/1-1/2017-2018/muzika-tijden/P1011271.JPG /Files/images/1-1/2017-2018/muzika-tijden/3.jpg
Кiлькiсть переглядiв: 0