Реалізація Програми «Демократична школа» в Макарівському НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів – природничо-математичний ліцей»

Кафедра вчителів математики та фізики Макарівського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів – природничо-математичний ліцей» активно працює над питанням реалізації наскрізних ліній ключових компетентностей, зокрема «громадянської відповідальності», спрямованої на формування відповідального члена громади і суспільства, що розуміє принципи і механізми функціонування суспільства.

На засіданні МО учителів математики та фізики було розглянуто можливість та доцільністьвикористання посібників з ОДГ/ОПЛ у викладанні фізики та математики.

Учителі Тимощенко В.В., Граб В.І., Майстренко М.Д., Гартфіль О.Р., Оладько В.К. включають компоненти громадянської освіти в свої уроки. Навчання відбувається через: розв’язування сюжетних задач соціального змісту. При підготовці уроків учителі скористалися методичними рекомендаціями та прикладами з посібника “Громадянська відповідальність: 80 вправ для формування громадянської та соціальної компетентностей під час вивчення різних шкільних предметів” для 5–9 класів, розробленого на основі матеріалів Ради Європи.

Учні, виконуючи вправи «Бюджет участі»,«Сімейний бюджет», «Де ви стоїте?» вчилися розв’язувати задачі на розрахунки податків, сімейного бюджету, аргументувати власну точку зору, поглиблювали розуміння громадянської участі.

Із метою підвищення зацікавленості учнів до занять математикою та фізикою, розширення кругозору, сприяння розвитку громадянських якостей з 16 жовтня по 22 жовтня 2018 року у школі пройшов тиждень математики та фізики, в рамках якого було проведено багато цікавих заходів. Протягом тижня проводилися:

  • інформаційні хвилинки про життя, діяльність та здобутки видатних українських математиків, про історію виникнення знаків арифметичних дій;
  • конкурси кросвордів, дослідницьких робіт, «Прислів’я, де використовують числа», «Хто краще рахує»;
  • чне доміно», «Вірю-невірю» з теми «Графіки руху»; «Про що йдеться» з теми «Електричний струм у різних середовищах»;
  • математичні перегони;
  • QR-квест з математики;
  • конференція «Геометричні перетворення навколо нас»;
  • математичний КВК;
  • сірникова олімпіада;
  • змагання з усного рахунку «Прангліміне» (проект Міксіке).

Велика кількість учасників проведених заходів свідчить про те, що учні школи проявляють справжній інтерес до математики і фізики.

тиждень математики та фізики

Кiлькiсть переглядiв: 0