У гості до музичних інструментів

24 жовтня в Макарівському НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. природничо-математичний ліцей» відбувся музичний захід для учнів 4-5 класів «У гості до музичних інструментів» (вчитель музичного мистецтва Вітковська А.М.). Мета заходу - розширити кругозір, ознайомити з музичними термінами та окремими музичними інструментами.

Свято відбулося спільно з учнями Макарівської дитячої школи мистецтв. Адже як би гарно про інструменти не розповідав вчитель, краще побачити своїми очима. А очі дітей світилися від задоволення, як їх однолітки грають.

Музичні інструменти поділяються на групи залежно від способу видобування звуків: струнні, духові, ударні, клавішні.

Струнні інструменти звучать тоді, коли торкаються їхніх струн, духові – коли в них вдувають повітря, ударні – коли в них ударяють, а клавішні – при натисканні клавіш. Чи можна їх розпізнати на слух?

Кожен інструмент має своє неповторне звучання, свій тембр (забарвлення). Тембр струнних інструментів не можна сплутати зі звучанням духових або ударних, а клавішні інструменти здатні імітувати кожен із них. До речі, голоси людей теж розрізняють за тембром.

Усі інструменти можуть видавати низькі та високі звуки. Звуковий обсяг музичного інструмента або голосу від найнижчого до найвищого звука називають діапазоном, а частину діапазону – регістром. Все це було показано вчителем на інструментах.

Із звучанням фортепіано нас познайомили Влада Федченко, виконавши С.Прокоф’єва «Монтекі та Капулетті» та Поліна Кондратенко, яка виконала Л.Бетхована в обр. Фіртича «До Елізи».

І ось на сцені гітаристи. Іван Хохлюк виконав твір композитора М.Коненко «Самбреро». Однокласники знали, що Іван гарний футболіст, а тут ще й так гарно грає! Даніїл Карпець виконав твір композитора Ю.Антонова «Криша дома твоего». Дуже приємно було, коли діти хором відповіли на запитання «Що таке дует?». І на сцені дует баяністів – Вікторія Кот із своїм вчителем В.Л.Садковським виконали В.Колесова «Танець осіннього листя» в обр. Б.Троценка.

Зі своїм класом сиділа тендітна дівчинка з скрипкою, і коли говорили про скрипку, вона вийшла на сцену: «Це ж наша Маша Фоміна!» - прозвучало із залу. Вона виконала твір К.Глюка «Святкова хода». Присутні зустріли її бурхливими оплесками.

А тепер народні інструменти. Вони входять до складу найрізноманітніших ансамблів та оркестрів. Перед вами цимбали. Вікторія Карпенко виконала «Український танець», Вікторія Ковтун Ф.Д. Мілано «Канцона», Олег Токмаков виконав запальний український танець «Гопак» Д.Поліщук. Цей інструмент більшість дітей бачили вперше.

На завершення нашого свята вийшли бандуристи: Аліна Грищенко з піснею «Моя матуся» сл. Н. Шевченко, муз. Л. Дяченко і Вероніка Марченко виконала «Тополина земля» сл. Сингаївського, муз. А. Філіпенка. Своїм співом і грою вони всіх зачарували. А для учасників прозвучало хором «Дякуємо!». Після виступу учні підходили до музичних інструментів, з цікавістю розглядали їх.

Хочу подякувати адміністрації Макарівської ДШМ за допомогу в проведенні цього заходу та співпрацю з нашим ліцеєм. Тільки працюючи разом, ми можемо підготувати добрих, чуйних, вихованих, толерантних дітей – наше майбутнє.

/Files/images/2018-2019/muznstrumenti/40.jpg /Files/images/2018-2019/muznstrumenti/19.jpg /Files/images/2018-2019/muznstrumenti/6.jpg
Кiлькiсть переглядiв: 0